Forslag til valgprogram 2019-2023 .

Til høring. Programmet vedtas 19.November

Innledning

Hvaler Arbeiderparti vil at Hvaler skal være er et samfunn med like muligheter for alle – uavhengig av sosial bakgrunn, alder, kjønn, etnisk bakgrunn og seksuell legning.

Vi får til mer sammen enn hver for oss. Alle mennesker drømmer om et best mulig liv. For at flest mulig skal få det bra og oppnå sine drømmer, må vi skape et samfunn med rettferdig fordeling og løsninger som gir innbyggerne på Hvaler like muligheter, større trygghet, valgfrihet og fine hverdager. Folkehelse må stå i fokus på alt vi foretar oss.

Det er viktig med et seriøst og anstendig arbeidsliv, fremtidsrettede og klimavennlige lokalsamfunn, bygge sterke lag rundt det enkelte barn og at eldre skal få være sjef i eget liv.  Videre vil vi ha rause og inkluderende lokalsamfunn.

Hvaler Arbeiderparti vil satse på næring og turisme for et levende lokalsamfunn for fremtiden. 

Hvaler skal være attraktiv gjennom fremtidens teknologi og godt utbygd fiber.

Vi sier et klart og tydelig nei til all form for konkurranseutsetting og privatisering av kommunale tjenester.

Vil styrke kommunenes økonomi og være en pådriver i dette arbeidet for å kunne gi innbyggerne de beste tilbudene

Kunnskap og ny teknologi vil være en avgjørende forutsetning for utviklingen av framtidens Hvalersamfunn og fornybare energikilder skal være et satsingsområde. Den kommende digitaliseringen skal føre til et mer inkluderende samfunn.

Hvaler Arbeiderparti vil at Hvaler fortsatt skal være en egen kommune og vi vil opprettholde boplikt.

Skole og oppvekst

Barn og unge er Hvalers fremtid. Vi vil sørge for at alle får trygge og gode oppvekstsvilkår i vår  kommune. Mangfold og omsorg, kombinert med lek og læring, vil lede til kunnskap og ferdigheter. Vi vil gi fremtidens innbyggere i Hvaler gode opplevelser, mestring og like muligheter. Digitale ferdigheter er grunnleggende for å lykkes i dagens moderne samfunn og får en stadig mer fremtredende rolle i skole- hverdagen.

Hvaler Arbeiderparti vil :

Opprettholde skolestruktur ved å beholde Floren og Åttekanten som barneskoler.

Ha gode skoler med tverrfaglig kompetanse og høy lærertetthet.

Åpne for nye ideer som kan forbedre elevenes læring som f.eks leksefri skole.

Ta i bruk digitale verktøy og sette i gang prosjekter for å lære elever «koding» i barneskolen, og gi skolene mulighet til å bruke koding i undervisningen i eksisterende fag.

Opprettholde kommunale barnehageplasser med godt kvalifisert bemanning.

• Satse på tidlig innsats og god forebygging i barnehage og skole, slik at alle fullfører skolen.

Ha fokus på forebygging av mobbing og utestengelse i barnehage, skole og fritidsaktiviteter.

Styrke helsetilbudet i barnehage og skole.

God helse og livskvalitet for alle (helse og omsorg)

Hvaler Arbeiderparti vil at alle skal ha samme muligheten til å leve friske og sunne liv. Vi vil arbeide for en bedre helse for befolkningen ved å ha fokus på folkehelseperspektivet i politiske vedtak. Idrett og friluftsliv, bevegelse i hverdagen og kulturtiltak er viktig for alle uavhengig av alder og funksjonsnivå. Dårlig psykisk helse og ensomhet er i dag våre største folkehelseproblem. Vi vil jobbe for at våre innbyggere skal få et helhetlig og individuelt tilbud uavhengig av egen økonomi og kunnskaper om lover og regler.

Hvaler Arbeiderparti vil :

Legge til rette for at innbyggere med pleie - og omsorgsbehov skal kunne bo lengre i egen bolig blant annet ved hjelp av god bemanning og gode tekniske løsninger

De som trenger pleie- og omsorgstjenester skal oppleve en god og trygg omsorg

Bygge flere sykehjemsplasser på Dypedalåsen og omsorgsboliger på Skjærhalden

Tilrettelegge bedre for funksjonshemmede

Gi tilbud om foreldrekurs til de som blir foreldre for første gang

Legge til rette for tiltak og støtte for de som er berørt av rusproblemer og /eller psykiske plager. Jobbe aktivt mot narkotika- og rusmisbruk og forebygge kriminalitet og vold

Ha døgnbemannet tilbud innenfor rus og psykiatri

Et godt utbygget aktivitetssenter på Dypedalåsen som alle innbyggerne kan ha nytte og glede av

Prosjekt «Sommerjobb» for ungdom hvor de kan hjelpe innbyggere som trenger det med enkle praktiske oppgaver

Fortsatt kommunal drift av Dypedalåsen

Øke samarbeidet med frivillige organisasjoner til det beste for kommunens innbyggere

Vurdere muligheten for helsestasjon for eldre

Fortsatt kommunal drift av kjøkkenet på Dypedalåsen

Innbyggerne på Hvaler bør ha tilgang til et brukerombud

Gode lokalsamfunn

Hvaler Arbeiderparti vil at kommunen vår skal bevare sin karakter også for fremtiden, med konsentrerte boligområder, trivelig åpent landskap med dyrka mark, og vår helt spesielle strandsone og skjærgård. 

Kommunen skal ha et godt samarbeid med velforeningene. Skole er viktig for et levende lokalsamfunn.

Hvaler skal være et inkluderende samfunn, der alle som ønsker det har en plass i arbeidsliv, fritidsaktiviteter og kulturliv.

Hvaler Arbeiderparti vil:

At Hvaler kommune skal jobbe for å finne løsninger som kan gi rimeligere boliger til unge innbyggere. Større utnyttelsesgrad i ferdigregulerte områder kan gi rimeligere tomter.

Sikre at nye bryggeanlegg har bryggeplasser som kobles opp mot gårds og bruksnr i nærheten, slik at de som bor i området kan få bryggeplass.

Videreføre ordningen med at fastboende fortsatt skal være prioritert for båtplass i offentlige brygger.

Forbedre det sosiale tilbudet til funksjonshemmede.

Bygge gang og sykkelvei langs 108 og fylkesveien ut til Hauge.

Jobbe for et godt buss og fergetilbud.

At det skal være godt opplyste bussholdeplasser og venteplasser for ferja.

Jobbe for å få en svømmehall på Hvaler.

Arbeide for at det bygge gode nærmiljøanlegg på Hauge og Skjærhalden.

Klima, natur og miljø

Naturen rundt oss, strandsonen, skjærgården og jordbruksarealene er viktige for å gjøre Hvaler kommune til et godt sted å bo. Hvalers unike kvalitet må bevares for fremtiden, først og fremst gjennom klok arealforvaltning.

Hvaler kommunes miljø- og klimaarbeid skal reflektere at vi har ansvaret for en nasjonalpark. Det er viktig å finne en god balanse mellom bruk og vern. 

Hvaler Arbeiderparti vil :

Hindre privatisering av strandsonen.

At tilgjengelighet til stier, friområder, badeplasser og svaberg sikres for allmennheten, med fokus på forbedret adgang og bedre skilting/ merking i samarbeid med grunneiere

Vil ha byggeforbud for nye hytter

Vil tilpasse nye bryggeanlegg til Hvalers strandsone, miljø og lokalt behov

Styrke naturforvaltningen i kommunen.

Ta vare på kulturminner og historiske kulturmiljøer i samarbeid med frivillige organisasjoner, som bl.a. Hvaler kulturvernforening.

Sørge for bærekraftig forvalting av naturressurser som f.eks vedlikehold av ørretbekker,  finne løsninger for å redusere antall Grågås og aktiv forvalting av vilt gjennom jakt, i samarbeid med frivillige organisasjoner

 At Hvaler kommune fortsatt skal ha en lederrolle i bruk av ny miljøvennlig energiteknologi og at energiforbruket i offentlige bygg reduseres.

Prioritere miljøvennlige biler ved anskaffelse av kommunale kjøretøy. Det skal fortsatt  legges til rette for lade-punkter til el-biler på sentrale steder i kommunen.

Pendlerparkering langs FV108.

Prioritere god tilrettelegging for gående og syklende i all planlegging, spesielt for å sikre skoleveier.

Styrke kollektivtilbudet bl.a. ved bedre Flexbusstilbud og nattbuss i helgene.

Forby unødvendig plast og arbeide for å erstatte engangsprodukter av plast med mer fornybare alternativer.

Jobbe for å finne løsninger for håndtering av plast i havet.

Prioritere en fortsatt miljø- og klimavennlig håndtering av avfall, og søke samarbeid med andre kommuner og aktører der dette er naturlig og mulig. Gjennom Sandbakken skal kommunen prioritere holdningsskapende arbeid, opplæring, kommunikasjon og service til innbyggerne.

• Prioritere fellesskapsinteressene i planarbeidet, og sørge for at kommunen er den som setter premissene for Hvalers videre utvikling.

Frivillighet, idrett og kultur

Frivillig innsats innen idrett, kultur og lokalsamfunnet generelt er en grunnstein i Hvaler kommune, noe som gjør samfunnet vårt rikere. Det å oppleve ting sammen med andre gir den enkelte livskvalitet og identitet. 

Hvaler kommune er en kommune i vekst og vi trenger flere frivillige som kan bidra i dette viktige arbeidet. Det er viktig at alle innbyggerne i kommunen skal ha like muligheter til å kunne delta og gi sitt bidrag til en bedre kommune. En frivillighetskoordinator vil kunne styrke og samordne frivilligheten på Hvaler.

Hvaler Arbeiderparti vil :

• At kommunen må være en drivkraft i koordineringen av det frivillige arbeidet. Tilrettelegge for at pensjonister, arbeidsledige og andre som ønsker det, kan bidra.

Vedlikeholde  kyststien.

Legge til rette for idrettsaktiviteter for barn, unge og at det skal være gratis for frivillige lag og foreninger å benytte kommunale anlegg til aktiviteter for barn og unge under 23 år.

Arbeide for å etablere en egen turistinformasjon i Hvaler, slik at alle kan gjøre seg nytte av de viktige og flotte kulturaktiviteter som gjennomføres i hele kommunen.

Legge til rette for at Kystmuseet med Brottet Amfi skal kunne formidle kultur og historien om Hvalersamfunnet .

At våre to kirkebygg i tillegg til gudstjenester og kirkelige handlinger kan benyttes som kulturminner og kulturformidling.

Videreføre restaureringsarbeidet av Akerøy fort.

 

Vil at alle barn uavhengig av foreldrenes sosiale og økonomiske situasjon, skal ha mulighet til å delta i minst èn organisert fritidsaktivitet sammen med andre

Videreutvikle kulturarbeidet i Hvaler.

Jobbe for fredning av Pikesten fyr.

Jobbe for å synliggjøre Kunstveien.

Samarbeide med andre kommuner om prosjekter hvor vi har felles interesser, og som kan gi fordeler for alle.

Søke samarbeid med Fredrikstad for mulighetene til å bygge et nasjonalparksenter.

Innføre eldre på dagtid der eldre skal ha tilgang til aktiviteter som fysisk aktivitet og sosialt samvær.

Næring og verdiskaping

Finansiering av fremtidens velferd er avhengig av positiv næringsutvikling i hele Hvaler kommune, med lokalt næringsliv som en viktig drivkraft. Vi må skape for å ha noe å dele. Hvaler har mange små virksomheter som lykkes og som speiler ressursgrunnlaget og særpreget til kommunen. Dette danner grunnlaget for den type småskalanæring som er spesielt for Hvaler og som kommunen skal tilrettelegge for.

Det skal satses på stedstypiske næringer som fiskeri, jordbruk, lokalmat, kunst- og håndverksbedrifter og reiselivsnæringen.

Hvaler kommune skal tilrettelegge for en bærekraftig vekst i lokale arbeidsplasser 

Ytre Hvaler nasjonalpark gir flere muligheter for å utvikle en miljøvennlig turistnæring som tar vare på naturverdiene.

Kommunen skal ha en effektiv og forutsigbar saksbehandling og god kunnskap om næringslivets behov.

Hvaler Arbeiderparti vil:

Synliggjøre og løfte frem alle de små virksomhetene som gjør Hvaler så særegent.

Være en pådriver for utvikling av kommunens næringsliv, som handel, turisme og landbruk.og ha god kontakt med Hvaler næringsforum og andre næringsdrivende.

Utvikle det lokale turistkontoret for å få nærhet til de lokale aktørene.

Satse på Utgårdskilen som Østlandets /senter og motor for fremtidens fiskeri og marin næring.

At det skal etableres minst tre lærlingeplasser i kommunal regi per 1000 innbyggere per år.

Stille krav til virksomheter som utfører arbeid for Hvaler kommune at de er tilknyttet godkjent offentlig lærlingeordning.

Bruke lokale aktører der det er mulig

Jobbe for Hotell på Skjærhalden / Jobbe for hotell på Hvaler ( Dissens)

Legge tilrette for bobilparkering og at det kan bli septiktømming/gråvanntømming for disse på Sandbakken.

Arbeidsliv

Hvaler kommune ønsker å bekjempe sosial dumping og svart økonomi som undergraver fellesverdier som vårt samfunn er bygget på.

Vi skal samarbeide med arbeidslivets organisasjoner for å gjenopprette et trygt arbeidsliv med et godt vern av arbeidstakerne. 

Omstilling i samarbeid med ansatte er et alternativ til privatisering og konkurranseutsetting. Omstilling i tjenester som er drevet kommunalt, viser at samarbeid er et reelt og godt alternativ til konkurranse, og gir gode resultater. Kommunal drift gir muligheter for langsiktig planlegging av organisasjon, drift og kompetanseutvikling, og sparer kostnader knyttet til anbudsprosesser. I arbeidet med å utvikle offentlig sektor i en klimavennlig retning, vil tjenester i egenregi av kommunen gi nødvendig styringsmulighet for krav og omstilling til et lavutslippssamfunn. 

Det å være ufrivillig deltidsansatt er en stor belastningen for arbeidstakere. Mange blir tvunget til å ta ekstravakter og i praksis arbeider de full tid gjennom en tilfeldig og lite forutsigbar arbeidsuke. Deres arbeidskraft er helt nødvendig for å sikre gode tjenester,  derfor er det viktig at kommunene kan øke antall årsverk i helse- og omsorgssektoren.

Deltid er ett av arbeidslivets største problemer. Deltidsarbeidende mangler forutsigbarhet for jobb, inntekt og fritid. Deltid er også et pensjonsproblem. En helsefagarbeider som jobber 75 prosent stilling og jobber i privat sektor vil tjene for dårlig til å kunne ta ut tidligpensjon fra 62 år selv om hun har rett til AFP.

Hvaler Arbeiderparti vil:

Si ja til økt medbestemmelse og innflytelse på arbeidsplassen.

Sette fokus på kvalitet, rett kompetanse, bemanning og på faglige rettigheter for de ansatte i kommunal sektor.

At heltidsstilling skal være en rettighet – deltid en mulighet.

Vi vil at Hvaler kommune skal følge den gamle arbeidsmiljøloven, som lå til grunn før endingene som ble innført av den Blå regjeringen i 2015.

Arbeide for et inkluderende arbeidsliv med spesielt fokus på at mennesker med nedsatt funksjonsevne og minoritetsspråklige er en ressurs.

Utvikle en aktiv seniorpolitikk for egne ansatte.

At NAV – kontoret skal ha god kjennskap til lokalt næringsliv og være tilstede lokalt.

Vil opprettholde Hvaler Arbeidssenter 

Brattestø